Zwarte Piet discussie

Tijdens mijn verblijf in de tropen verbaasde het mij hoe veel mensen daar bezig zijn met hun huidskleur. Wanneer ik bijvoorbeeld in het weekend lekker naar het strand was geweest en een mooi bruin kleurtje had, kreeg ik regelmatig te horen dat ik niet te veel in de zon moest zitten. Niet vanwege het risico op huidkanker maar omdat ik te donker werd. En dat vond men niet mooi! Discriminatie tussen gekleurde mensen onderling. Dat was ik niet gewend en dat verbaasde mij.

Mede hierdoor ben ik er wat meer op gaan letten en viel het mij op dat hoe lichter je huidskleur, hoe hoger je ‘sociale status’ was. Ik zag dit op het werk en in het gewone dagelijkse leven. Zelfs kleine kinderen van vier jaar waren hier (onbewust) al mee bezig. En dat in de tropen waar de meeste mensen toch een mooi tintje hebben…

Met deze ervaring in gedachten verbaas ik mij een beetje over de huidige Zwarte Piet discussie.

Volgens mij discrimineer je juist door de figuur van Zwarte Piet lichter van huidskleur te maken of een andere kleur te geven. Indirect geef je hiermee aan dat een lichter getinte huidskleur of een andere huidskleur beter is dan een donkere, zwarte, huidskleur.

Ook aan het kapsel van Zwarte Piet zou ik niks veranderen. Waarom? Kroeshaar hoort nu eenmaal bij een donkere huidskleur. Dat moet je niet ontkennen. Soms vraag ik mij wel eens af waarom je dat zelfs maar zou willen ontkroezen? Omdat het niet mooi is? Ik blijf het juist mooi vinden en zou zeggen ‘wees er trots op’!

Vroeger was Zwarte Piet een knecht en een boeman die je een pak slaag gaf wanneer je stout was. Daar was je bang voor. Dat is inmiddels al lang niet meer zo, gelukkig.
Tegenwoordig is Zwarte Piet eerder een vrolijk figuur, een kindervriend èn de rechterhand van Sinterklaas. Wellicht dat sommige mensen dat laatste een probleem vinden.
Misschien moet je de huidige Zwarte Piet vergelijken met een secretaresse; Geen leidinggevende kan zonder een rechterhand, een secretaresse. Man of vrouw, licht of donker.

Om van alle kritiek op zwarte piet af te zijn en er weer een (kinder)feest van te maken zou je er voor kunnen kiezen om naast zwarte – ‘schoorsteen pieten’ – ook gekleurde pieten in te voeren en het voortaan over Piet/Pieten te hebben. Op die manier doe je het verhaal en de liedjes geen geweld aan en kom je ook tegenstanders tegemoet.
Maar of dat voor critici voldoende zal zijn betwijfel ik. Die zullen hun pijlen ongetwijfeld op andere aspecten van het kinderfeest richten.

Misschien doen critici van het Sinterklaasfeest er goed aan zich (ook) druk te maken over hedendaagse slavernij. Dat is geen eeuwenoud kinderfeest maar echte, hedendaagse realiteit!

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.