Als gematigd bierliefhebber kocht ik laatst tijdens een herfstachtige dag een paar flesjes herfstbokbier in de buurtsuper. Eenmaal thuis en na het flesje iets verder gekoeld te hebben vroeg ik mij af wat bokbier nu eigenlijk is.
Via het internet kwam ik er achter dat bokbier een seizoensbier is dat in oktober/november als herfstbok wordt verkocht en in april/mei als lentebok/meibok. Herfstbok is wat donkerder van kleur dan lentebok, dat meestal blond of amberkleurig is.
Alhoewel de de oorsprong van bokbier in Duitsland ligt, wordt het ook in Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechie en Belgie gebrouwen. Volgens de overlevering is de naam bokbier aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan.
De naam bokbier zou een verbastering van een bekend middeleeuws bier, Einbeck, zijn. In Beieren noemde men het Einbecker bier. Dit Einbecker bier werd in Beieren uitgesproken als Ainpockisch bier. Dit werd weer ingekort tot Ainpock en later Ein Bock.De geschiedenis van dit Einbecker bier is mooi weergegeven op hun website.
Volgens een ander verhaal is de naam afkomstig van de Germaanse god Donar(ook wel Thor genoemd) die soms werd afgebeeld als half mens, half bok en de vruchtbaarheid symboliseert.
In Nederland is er bokbier van verschillende merken te koop. In de supermarkt meestal alleen de grote merken maar in de bierwinkel, ja ze bestaan nog wel, zijn ook kleine minder bekende bokbieren te koop.
Qua smaak loopt bokbier (per merk) uiteen. Oorspronkelijk was het een bier van lage gisting met een alcohol percentage rond de 6,5%. Het had een caramel-moutachtige smaak en was roodbruin van kleur. De bierverordening stelt tegenwoordig maar een eis aan bokbier. Het stamwortelgehalte moet minimaal 15,5 plato hebben. Het gevolg is dat je in Nederland verschillend smakende en uitziende bokbiertjes kan kopen. Soms ook met een hoger alcohol promillage.
Dat bokbier in Nederland populair is blijkt wel uit de vele bokbier evenementen.