Deventer verrast ons weer!

Afgelopen week waren wij voor een korte vakantie weer eens in Overijssel. Omdat we in de buurt waren zijn we ook een dagje naar de Hanzestad Deventer gegaan. Een stad die we goed kennen omdat we er zelf 6 jaar gewoond hebben. Toch weet de stad ons wéér te verrassen.Gemeente DeventerHet centrum van Deventer is de afgelopen decennia enorm veranderd. Rond de historische binnenstad zijn veel oude, vervallen gebouwen gesloopt, gerenoveerd of gerestaureerd. Daarnaast is er aardig wat nieuwbouw bijgekomen. Gelukkig is de sfeer en het karakter van de monumentale binnenstad behouden gebleven!

Die binnenstad blijft ons trekken, telkens weer. Dus gaan we er ook nu naartoe.
Vanaf parkeergarage De Boreel lopen we via het Bergkwartier naar het centrum, De Brink.
In de Kleine Overstraat viel ons oog op een klein, gezellig winkeltje waar op dat moment een opheffingsuitverkoop was. Even naar binnen dus.
Daar horen we dat de toch wel heel bijzondere spullen in de winkel afkomstig zijn uit hun zaak aan de overkant van de straat; Secrets of Asia. Hier worden allerlei mooie producten uit Azië verkocht. Veel Boeddha- en Godenbeelden, handgemaakte sieraden, schilderijen en andere kunstvoorwerpen uit landen als India, Laos, Tibet, Nepal, Thailand, Cambodja, Afghanistan en Myanmar.
De hoeveelheid en kwaliteit van de tentoongestelde producten in de winkel is werkelijk indrukwekkend. Eigenlijk doe je de zaak enorm tekort door het een winkel te noemen. Het heeft meer weg van een museum waar je de producten kan kopen.
Bij ieder voorwerp is aangegeven wat het is en waar het vandaan komt. Hier is duidelijk veel, heel veel tijd en liefde in gaan zitten!
Hoogtepunt is voor ons het in de kelder gevestigde ‘museum’. Hier heeft eigenaar Jos een aantal indrukwekkend echt ogende wassen beelden van Thaise monniken staan. Wat een verrassing! Ik heb nog nooit zulke mooie – en echt ogende – wassen beelden gezien. En ik heb er al heel wat gezien!

Wanneer het niet te druk is in de winkel geeft de eigenaar je zelfs een persoonlijke rondleiding en extra uitleg.
Dus, wanneer je in de buurt van Deventer bent zou ik zeker een bezoek brengen aan de winkel en het gratis museum. Onderstaand filmpje geeft je alvast een indruk!
Benieuwd of je ook zo onder de indruk bent.

Natuurlijk heeft Deventer – één van de vijf oudste steden van Nederland – veel meer te bieden; leuke boetiekjes, leuke kroegen, restaurants, mooie oude èn nieuwe gebouwen, monumenten, musea, jaarlijks terugkerende evenementen als de boekenmarkt, Deventer Op Stelten, het Dickens festijn maar ook natuur en …. de rivier de IJssel!
Jammergenoeg heeft de rest van Deventer bezoekers weinig meer te bieden dan saaie woonwijken. Maar dat is mijn persoonlijke mening!

Het is wel leuk om te zien dat Deventer door de vele studenten van Saxion Hogeschool steeds meer een studentenstad is geworden.

Meer praktische informatie over wat er allemaal te zien en te doen is in Deventer is op de website van Deventer te vinden.

Onderstaand filmpje geeft een aardig beeld van het huidige Deventer.

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

2 Reacties

  1. Dirk
    11 februari 2016

    Deventer rules

  2. Janneke
    29 januari 2016

    Leuke stad. Heb er ook gestudeerd. Wanneer woonde jij/jullie er?

Reacties zijn gesloten.