Eenvoudig muziek streamen

Als muziekliefhebber draai ik graag muziek. Vroeger vinyl en cassettes, daarna cd’s en de laatste tijd steeds vaker muziek die ik in mp3/flac formaat heb opgeslagen.

Dit is ooit ontstaan toen ik een nieuw aangeschafte cd ook onderweg op een mp3-speler wilde beluisteren. In de loop der jaren ben ik mijn hele platen/cassette verzameling gaan digitaliseren. Inmiddels heb ik een aardige collectie opgebouwd. Op dit moment ben ik mijn bestaande cd collectie langzaam aan het omzetten naar mp3 zodat ik mijn hele collectie digitaal en bij elkaar heb.

Voor mijn muziekverzameling heb ik speciaal een snelle kleine externe harde schijf aangeschaft.

Een maand of twee geleden heb ik voor twee IMG_20140109_161500tientjes een Sitecom wireless Music streamer bij Paradigit gekocht. Met dit apparaat is het mogelijk muziek naar bijvoorbeeld je stereo te streamen. Deze set bestaat uit een usb dongle die je op de computer aan sluit en een ontvanger die je (met tulp stekkers) op je stereoset kan aansluiten. Er zit een adapter bij waarmee IMG_20140109_161544je de ontvanger ook op een 3,5mm mini jack kan aansluiten. De ontvanger werkt op een adapter of op 3 AAA batterijen (handig wanneer je er een koptelefoon op aansluit en rond loopt).

De (Windows8)  installatie gaat heel eenvoudig en is binnen een paar minuten klaar. De computer ziet de dongle als geluidskaart en selecteert die ook automatisch. Het enige dat je verder nodig hebt is software om de bestanden op de pc af te kunnen spelen. Hierbij is de keuze echt enorm. Je kan betaalde programma’s gebruiken of gratis programma’s.

Zelf gebruikt ik het gratis (Nederlandstalige) programma Media Jukebox. Met dit programma kan je ook cd’s rippen en titels, hoesjes etc. van internet ophalen. Heel handig. Verder is het leuk dat je de muziek kan mixen. Tijdens het spelen zoek je het volgende nummer alvast op en laat je dat langzaam door het spelende nummer opkomen.

De Sitecom wireless Music streamer (WL-061) werkt niet op een Apple pc. Helaas krijg ik het onder linux (nog) niet aan de praat.

De ontvangst is (bij mij) prima. Mijn stereo en computer staan ongeveer 7 meter van elkaar af. Maar ook wanneer ik elders in huis ben is de ontvangst goed. Ik heb al meerdere avonden lekker muziek gedraaid. Het heeft een hoog Top2000 gehalte; ken je deze nog? Vooral omdat mijn verzameling groot is zijn er nummers te vinden die je weinig hoort.

Natuurlijk kan je het systeem ook gebruiken om andere dingen vanaf je pc naar de stereo te streamen (Spotify, iTunes).

Zelf heb ik -als test- mijn electrische gitaar er via een speciale gitaar-PC ingang op aangesloten. Met de juiste software kan je dan met muziek mee spelen. Dit kan natuurlijk ook met andere instrumenten of een microfoon…

Het apparaat hoort inmiddels bij ons tot de ‘ goede aankopen’ van het afgelopen jaar. Net zoals de android tv stick. Daarover later een artikel.

Update 2016

Bovenstaand apparaat heeft inmiddels alweer een tijdje een nieuwe eigenaar. Ik stream mijn muziek (vrijwel alle formaten) tegenwoordig met behulp van Apple’s Airplay vanaf de MacBook naar de (Yamaha) Netreceiver. Dat kan ook vanaf usb. Dus je hoeft je verzameling niet meer op de pc te hebben. Dit bespaart je veel schijfruimte! Op een Mac werkt het vrij eenvoudig; open een muziekbestand, druk tegelijkertijd op de Alt toets en het speaker-icoontje rechts boven in het scherm en kies vervolgens je receiver uit het drop down menu. That’s it.

Gebruik je Windows? Download dan het gratis (open source) programma Stream What You Hear. Met dit gratis en reclamevrije programma kan je ook vanuit de verkenner (rechts klikken op het bestand en vervolgens streamen naar/cast to kiezen) streamen naar een geschikt apparaat.

Linux gebruikers die (nog) niet weten hoe het moet kunnen hier eens kijken.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.