Fietsen op Aruba

Fietsen op Aruba? Je leest het goed. Deze blog gaat over fietsen op het Caribische eiland Aruba.

Vorige maand was ik 10 dagen op het tropische eiland. Zoals je in een oudere blog al kon lezen kwam ik er tot een paar jaar geleden regelmatig. Maar de afgelopen jaren ben ik er door omstandigheden niet geweest. Tijd om eens terug te gaan dus.

Veranderingen

Al gelijk bij aankomst zie ik veranderingen. Het vliegveld zelf is nog steeds hetzelfde maar de parkeerplaats voor het vliegveld is helemaal overdekt met zonnepanelen. Goed gedaan!

Wat mij ook direct opviel is dat het eiland schoon is. Er is – in tegenstelling tot wat jaren terug – weinig zwerfvuil te vinden. En een stuk groener.

Het is de afgelopen jaren wel een stuk drukker geworden op de wegen. Maar er wonen – naar ik van locals begreep – inmiddels 110.000 mensen op het eiland. Daarnaast verblijven er aardig wat illegalen.Schattingen lopen uiteen van 10.000 – 20.000 mensen)! En dat voor een eiland dat wat oppervlakte betreft vergelijkbaar is met Texel, waar nog geen 14.000 mensen wonen.
Gelukkig is het niet overal op het eiland zo druk.
Aan de ruige Noord-Oostkust is het heel rustig. Om daar te rijden heb je wel een goede auto nodig. Of fiets.

Fietsen

De afgelopen jaren zijn er zichtbaar meer mensen op het eiland gaan fietsen. Vooral offroad. Het is ook zeker de moeite waard.

Op de ‘gewone’ wegen is het door het ontbreken van fietspaden (en het soms idiote weggedrag van automobilisten) echt levensgevaarlijk. Op de uitgezette paden is het prachtig. En (nog) heel rustig. Je komt hier enkel sportieve lokale fietsers en een verdwaalde toerist tegen.

De mooiste MTB routes liggen aan de Noord-Oostzijde van het eiland en in het Arikok natuurpark en worden aangeven met houten fietsroutebordjes.

Voordat je op Aruba offroad gaat mountainbiken doe je er goed aan met enkele zaken rekening te houden:

 • Smeer je (regelmatig) goed in. Je zit hier immers dicht op de evenaar waardoor de zon veel krachtiger is;
 • Neem voldoende water mee;
 • Neem een mobiele telefoon mee voor het geval je pech hebt (of erger, een ongeluk);
 • Neem bandenplak materiaal mee (of controleer of je banden met bijvoorbeeld Slime behandeld zijn);
 • Huur een fiets bij een van de vele rentals. Die zijn goed onderhouden en van zeer goede kwaliteit (Cannondale, Trek);
 • Houd er rekening mee dat je over (harde en zachte) zandpaden rijdt, er veel stenen liggen (groot en klein), het pad soms door duinen gaat en er hoogteverschillen zijn;
 • Aan de Noord-Oostzijde van het eiland zijn er (vrijwel) geen winkels langs de fietsroute te vinden. Dus neem voldoende eten en drinken mee;
 • Doe een helm op;
 • Langs de paden groeien cactussen en doornstruiken.

Als je een beetje conditie hebt en tegen de warmte kan zou ik je zeker aanraden om lekker te gaan fietsen. Het is heel anders dan hier bij ons in Nederland en een beleving op zich!

Het is overigens ook mogelijk om in de omgeving van de hotels en Oranjestad te fietsen. Daar zijn mooie geasfalteerde fietspaden aangelegd.

Op mijn YouTube kanaal heb ik een paar korte filmpjes van fietstochten langs de Noord-Oostkust geplaatst. Op de website – en bijbehorende gratis (iOS en Android) app – van GPSies zijn verschillende MTB-routes op Aruba te vinden (en rijden).

Fijne (fiets)vakantie!

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.

Een reactie

 1. Jaime
  9 oktober 2018

  Aruba is heel mooi om te fietsen. Ik doe het iedere jaar wanneer ik weer op vakantie naar huis ga.??

Reacties zijn gesloten.