Gboard, het toetsenbord van Google

Eerder deze maand verscheen eindelijk de Nederlandse versie van Gboard, het door Google ontwikkelde toetsenbord in de Appstore. Wat is mijn ervaring met dit toetsenbord?

Android gebruikers konden de Nederlandstalige versie van de app al eind vorig jaar in de Playstore downloaden. Nu volgen de iOS gebruikers dus ook.
iOS gebruikers konden overigens al vanaf mei 2016 de Engelstalige versie van de app downloaden.
De Gboard app komt in de plaats van de Google Toetsenbord app.Google Gboard

Installeren

Het installeren is heel simpel. Download de app en ga vervolgens naar instellingen, toetsenbord. Daar voeg je een nieuw toetsenbord toe. Nog even de app volledige toegang geven en je bent klaar. Tijdens het installeren krijg je overigens heldere uitleg over de te volgen stappen.

De eerste keer dat je een app of safari opnieuw opent druk je even op de wereldbol links onder in het scherm en kies je Gboard. That’s it.

algmeen-toetsenbord       kies-toetsenborden       gboard-selecteren

toestemming-verlenen                                 kies-gboard

 

Nieuwe functies

Gboard maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze een alternatief toetsenbord in te stellen. Het door Google ontwikkelde toetsenbord heeft allerlei handige opties ten opzichte van het standaard toetsenbord.

Meest in het oog springend vond ik het swipen. Door over he toetsenbord te vegen vorm je woorden waardoor je sneller ze boodschap in kunt ‘tikken’.
Met de emoji knop laat je naast smileys ook GIFjes mogelijk. Wanneer je op de emoji knop tikt verschijnt er namelijk een een GIF knop die je naar een GIF bestand laat zoeken. Die zijn in chat programma’s (WhatsApp, Telegram, iMessage) te delen.

Nu de app ook Nederlandstalig is kun je ook spraakgestuurd opdrachten versturen door op het microfoontje te klikken. Handig wanneer je handsfree wilt zijn.
Verder maakt Gboard het mogelijk om ook direct vanuit een app Google  zoekopdrachten in te vullen. Die sleep je vervolgens direct je WhatsApp of Telegram bericht in. Super handig.
Naast Nederlands kun je maximaal 3 talen toevoegen. Houd er rekening mee dat je wel tussen de talen moet wisselen alvorens je die kunt gebruiken. Dat doe je heel eenvoudig door de wereldbol even ingedrukt te houden.
Behalve het toevoegen van andere talen is het ook mogelijk een andere toetsenbordindeling te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld AZERTY of QWERTZ in plaats van QWERTY kiezen.

Tot slot heeft de app veel mogelijkheden om via het voorkeuren menu het toetsenbord volledig naar eigen smaak in te stellen; Zwart of wit toetsenbord, swipen aan of uit, hoofdlettergevoeligheid etc.gboard-instellingen

Omdat Gboard zgn third party software is kun je het toetsenbord niet gebruiken in bijvoorbeeld iTunes. In dat geval verschijnt automatisch het standaard toetsenbord. Lastig maar misschien maar goed ook.

Minpuntje

Zijn er dingen om rekening mee te houden?

Ja. Ik zie in ieder geval twee minpunten.
De Gboard app neemt namelijk best wel wat ruimte in beslag; een kleine 115 MB. Daar komt nog wat bij wanneer je (andere) talen installeert.
Houd er rekening mee dat je alle ingevoerde informatie naar Google stuurt. Ook de spraakgestuurd opdrachten (die worden door Google omgezet in tekst).

Natuurlijk gebruiken ook andere browsers je ingevoerde informatie maar het is toch iets om even rekening mee te houden. Wanneer je daar problemen mee hebt kun je beter een privacy vriendelijke browser installeren als DuckDuckGo of IXquick. Maar dat terzijde.

Mijn ervaring

Ik heb de Gboard app al een tijdje terug geïnstalleerd en ben er eerlijk gezegd best tevreden mee. Op mijn iPhone heeft het een toegevoegde waarde. Maar op mijn iPad gebruik ik gewoon het standaard toetsenbord van Apple.
Het swipen is even wennen maar uiteindelijk toch een goede aanvulling. Helemaal voor kleine schermen zoals op mijn iPhone SE.
De mogelijkheid om direct vanaf het toetsenbord in Google te zoeken bevalt me op mijn telefoon prima. Net als je emoji’s en GIF-jes die je kunt toevoegen aan berichten. Ook al maak ik vrijwel geen gebruik van de GIF-jes. Daar zitten vreemd genoeg best wat schunnige afbeeldingen tussen als je er doorheen swiped….

Tijdens gebruik overkomt het mij regelmatig dat ik per ongeluk op de wereldbol tik waardoor het ‘oude’ iOS toetsenbord tevoorschijn komt. Misschien een kwestie van wennen maar toch een (klein) minpuntje.

Het is nu wachten tot Apple het eigen standaard toetsenbord aanpast. Tot die tijd blijf ik Gboard op mijn telefoon in ieder geval gebruiken.

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.