Gitaar mee?

Ook al ben ik maar een amateur gitarist, ik blijf gitaren mooi vinden. Om te spelen maar ook om naar te kijken.
Zo was ik dit weekend weer eens in een muziekzaak te vinden om te kijken. Ik had niks op het oog maar wilde zien wat er aan nieuwe producten stond. Mijn oog viel op een klein en eigenlijk lelijk gitaartje van Hofner. De Hofner Shorty. Een grappig klein elektrisch reisgitaartje gemaakt van hout met een normale snaarlengte (/ mensuur) en 24 frets. Makkelijk mee te nemen op vakantie, de repetitieruimte of naar gitaarles. De solide body gitaar speelde eigenlijk verbazingwekkend lekker en klonk met de standaard humbucker best aardig. De prijs was ook leuk; €107.

hofner-shorty
Hofner Shorty

 

 

 

 

 

 

Eind jaren negentig heb ik een soortgelijke gitaar in handen gehad. De Steinberger Spirit. Maar die was een stuk duurder. Ik meen mij te herinneren dat die gitaar een (koud aanvoelende) kunststof hals had. Ook had je daar speciale snaren voor nodig.

steinberger-spirit
Steinberger Spirit

 

Eenmaal thuis moest ik toch even op internet kijken. De gitaar die ik ooit in handen had bleek inderdaad een Steinberger te zijn. Met tremolo en twee humbuckers. Net zoals bovenstaande afbeelding. Dat ziet er toch net iets mooier en strakker uit dan de Hofner. Maar dat is een kwestie van smaak.

Ook al zie je deze kleine elektrische reisgitaren tegenwoordig weinig, ze worden nog steeds gemaakt. Er zijn zelfs meerdere (exclusieve) producenten die ze (met de hand) bouwen. Vaak zijn die exclusieve handgebouwde gitaren wel aardig aan de prijs. Je zit al snel boven €600 en voor exclusieve modellen kan je zo het dubbele neertellen. De gitaren zijn ongetwijfeld kwalitatief goed. Maar voor mij zijn ze te duur. Maar ja, ik ben maar een amateur.
Het blijft een leuke gitaar om mee op vakantie, repetitie, vrienden of naar naar gitaarles te nemen. Daarnaast zijn ze niet alleen grappig om te zien maar val je er ook mee op. Ongetwijfeld zijn er nog meer voordelen. Er is immers ook een markt voor!

Een gitaar als de Hofner Shorty lijkt mij – ook voor thuis – wel een leuk hebbedingetje. Door de relatief lage prijs is dat ook goed te doen. Maar voor de bedragen van de duurdere versies zou ik persoonlijk eerder een gewone full body elektrische gitaar kiezen. Die zijn zowel staand als zittend goed te bespelen. Ik vond de Hofner en de Steinberger zittend niet erg fijn spelen. Het is moeilijk de juiste balans te vinden. Maar dat is misschien een kwestie van wennen. De hals van de Hofner vond ik wel erg fijn. Maar ook dat is persoonlijk. Ik sluit dan ook niet uit dat ik ooit een (tweedehands) Hofner Shorty koop. Gewoon voor de fun…..

Een paar modellen die ik tegen kwam (de foto’s bevatten een link naar de website van de maker):

 

strobel-guitars
Strobel gitaren
lap-axe
Lap Axe

 

belair-ver-1
Voyager

 

snapdragon
Snap Dragon

 

chiquita
Chiquita

 

lazer-ii
Lazer II

 

thecruiser
The Bone

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Tinus
    23 december 2017

    Heb je er al een besteld? Ben benieuwd

Reacties zijn gesloten.