Hoe geef ik mijn eigen (e-)boek uit?

Net zoals veel mensen ben ook ik van plan om een eigen boek uit te geven. Volgens het NRC ben ik niet de enige; er zijn alleen al in Nederland –  ongeveer één miljoen ‘concurrenten’, afhankelijk van de definitie.
Zelfs wanneer maar een deel daarvan daadwerkelijk een boek schrijft èn uitgeeft is de kans klein dat mijn boek opvalt. Dus voor het geld of de roem hoef ik het niet te doen. Dat is ook niet mijn bedoeling. Sterker nog, de (eventuele) roem wil ik niet eens!
Waarom dan wel hoor ik je denken?
Gewoon omdat ik – zonder nu al in details te treden – een aantal unieke dingen heb meegemaakt die anderen waarschijnlijk en hopelijk leuk vinden om te lezen. En anders omdat ik het zelf gewoon leuk vind!

Omdat mijn eerste boek steeds meer vorm krijgt ben ik me wat aan het oriënteren op de vervolgstap, het uitgeven.

Papieren boek uitgeven

Er zijn twee opties om een papieren boek uit te geven; via een uitgever of in eigen beheer.
De eerste optie is voor mij geen optie. Ik schrijf geen literatuur, kom vrij zeker nooit door het selectieproces van een uitgever en ook niet in de boekhandel te liggen. Daarnaast wil ik het boek het liefst zelf on-line verkopen.
Wat dus over blijft is optie twee, uitgeven in eigen beheer.

Dan blijken er veel, heel veel bedrijven te zijn die dat mogelijk maken. In de meeste gevallen gaat het om POD (Publishing On Demand). De publisher drukt het boek wanneer er een bestelling is. Dat kan al vanaf 1 exemplaar. Geen gedoe met dure (onverkochte) voorraden.

Het verschil tussen de publishers zit hem niet zozeer in de druk- en verkoopkosten maar in de geleverde (extra) diensten en de kosten die daarvoor berekend worden. Zo betaal je voor de ISBN registratie, registratie bij het Centraal Boekhuis, een proefexemplaar of opmaak- en correctiekosten. Soms zijn bepaalde zaken al bij de prijs inbegrepen. Het is dus een kwestie van goed vergelijken en kiezen wat voor jou belangrijk is.

Verder is het natuurlijk leuk om te weten of het boek je ook nog wat oplevert. Dat kan per publisher wel eens (flink) verschillen. De opbrengst is namelijk afhankelijk van keuzes die je maakt.
Kies je voor een hardcover of paperback, gebruik je veel kleuren of foto’s, welk formaat papier kies je, gebruik je gebleekt of houtvrij papier en het aantal pagina’s van je boek. Alles is mogelijk. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Eenmaal gedrukt moet je het boek ook nog verkopen.
Doe je dat zelf of maak je gebruik van andere verkoopkanalen? Voor de keuze is het belangrijk te weten wat je doelgroep is en hoe je die het best bereikt.
Wil je een groot en breed publiek? Dan is Bol een goede optie, ook al zal je daar minder aan verdienen.
Exclusieve verkoop via de webwinkel van een publisher levert je meestal meer op maar het is de vraag of hun website veel bezoekers trekt.

Zoals gezegd kan je ook zelf reclame maken voor je boek via bijvoorbeeld social media, een eigen website, door een recensie exemplaar weg te geven of door gewoon zelf (gratis) te adverteren.
Wanneer een publisher je boek gratis of voordelig op hun site plaatst kan je daar ook gebruik van maken. Er zijn genoeg mogelijkheden! Volgens mij moet je creatief zijn en gebruik maken van alle gratis mogelijkheden.

e-boek / e-book

Om de prijs te drukken kan ik mijn boek natuurlijk ook als e-boek (of e-book) uitgeven. Dat scheelt in ieder geval druk- en distributiekosten. Het nadeel is dat een e-boek een kleiner bereik heeft, er meer BTW over betaald moet worden en makkelijk gekopieerd kan worden. Een DRM beveiliging om dat te voorkomen kost meestal extra geld.
Daarbij is het overigens maar de vraag of je – helemaal bij kleine oplages – wel een (dure) DRM beveiliging nodig hebt. Die beveiliging is gebruikersonvriendelijk en bovendien eenvoudig te verwijderen.

Omdat ik zelf vrijwel uitsluitend e-boeken lees wil ik mijn boek zeker digitaal uitbrengen. Uit kostenoverweging zonder DRM. Bovendien is de oplage zo klein dat ik niet zo bang ben voor piraterij.

Dus

Ik weet nu in ieder geval dat ik mijn boek in eigen beheer uit ga geven, gedrukt èn als DRM-vrij e-boek. Of dat gelijktijdig is weet ik nog niet. Wel weet ik dat ik ook de verkoop zelf ga doen en daarbij handig gebruik ga maken van alle (gratis) mogelijkheden! Gelukkig heb ik nog genoeg tijd om het een en ander nog verder uit te werken.

Nu ga ik weer verder met schrijven, anders komt ook mijn boek er nooit!

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Ton
    30 november 2015

    Je maakt me wel nieuwsgierig naar je boek? Kan je een tipje van de sluier lichten? Hoever ben je al, waar gaat het over?

Reacties zijn gesloten.