Internet pareltjes

Internet pareltjes noem ik ze; bijzondere websites waar duidelijk heel veel tijd in is gestoken. Websites die je verrassen en waar je een tijdje blijft hangen om uitgebreid rond te kijken. Sites die een bladwijzeropslag verdienen. Een tijdje geleden kwam ik er weer één tegen; The Great 78 Project.

Achter die naam schuilt een organisatie ontstaan uit liefhebbers en verzamelaars van oude 78 toeren platen.
Omdat tegenwoordig lang niet iedereen een platenspeler heeft, laat staan één die 78 toeren platen af kan spelen, willen ze de oude schijven redden voor toekomstige generaties. Helemaal omdat het vaak om historische en unieke opnames gaat. Sommige nummers horen we vandaag de dag nog wel eens in een andere, vernieuwde versie langskomen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het traditionele volkslied House of the rising sun. De meeste mensen kennen de cover uit 1964 van The Animals. Maar het origineel is veel ouder. Hoe oud weet niemand. Op The Great 78 Project zijn verschillende oudere covers van dit nummer te beluisteren, waaronder deze versie van Josh White uit 1942.

Niet alles op de website is nieuw voor mij. Commercieel interessante opnames – zoals oude opnames van de grote bluesman Robert Johnson – zijn ooit eerder op LP en CD verschenen. Maar de meeste nummers hoor ik voor het eerst.

Leden van The Great 78 Project verzamelen de oude platen, reinigen ze en digitaliseren de schijven daarna. Een mega-klus lijkt mij.
Uiteindelijk zijn de gedigitaliseerde opnames op hun website te beluisteren. Nog beter, ze zijn ook  gratis te downloaden in verschillende bestandsformaten (waaronder OGG VORBIS en MP3).
Op dit moment zijn er al meer dan 30.000 nummers op de website te vinden. Uiteindelijk hopen ze meer dan 200.000 78-toeren platen te digitaliseren en zo voor de toekomst te behouden.

De verzameling beperkt zich overigens niet tot Engelstalige muziek. Er is muziek uit verschillende landen en in verschillende talen te vinden. Een Nederlandstalig nummer heb ik echter nog niet kunnen vinden.
Naast geluidsopnames zijn er ook oude beeldopnames terug te vinden. Ook die zijn gratis en in verschillende formaten te downloaden.

Mocht je zelf nog oude 78-toeren platen hebben liggen of het leuk vinden om mee te  helpen dan kan dat. Ze kunnen je hulp gebruiken (info)!

Zelf zoeken in het archief? Kijk dan eens op de website van George Blood.

Op zoek naar leuke achtergrondverhalen achter verschillende bekende nummers? Ik kan je de boeken van Leo Blokhuis of het 730 pagina’s tellende Dutch Mountains van Peter Voskuil aanbevelen!

 

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.