Met de honden op vakantie in de Ardennen

Het afgelopen jaar boekten we weer eens een vakantiehuisje in de Belgische Ardennen. Nu in Ciney, een klein slaperig stadje in de Provincie Namen.
Het voordeel van een vakantiehuisje in de Belgische Ardennen boven de (eveneens mooie maar) verder weglegen Vogezen is voor ons dat het dichtbij is; binnen drie uur zijn we er. Bovendien is er ook in deze omgeving genoeg te zien en te doen.

IMG_8819Omdat we twee kleine honden (Jack Russells) hebben en die graag mee wilden nemen, zochten we naar vrijstaande vakantiewoningen met (het liefst een omheinde) tuin waar ook honden welkom zijn. Al snel vonden we dit huis in Ciney, een plaatsje waar we wel van gehoord hadden maar nooit eerder waren geweest. Het huisje voldeed op papier aan al onze eisen en zelfs meer. Maar hoe zou het ons in de praktijk bevallen?

Dit huisje boekten we online. Nu hebben we eerder naar tevredenheid online een huisje geboekt, het blijft toch altijd weer spannend om te zien hoe het er ‘in het echt’ uit ziet. Klopt het geschetste beeld en geven de foto’s een goed beeld?
Zoals je verderop zal lezen kwam het huisje ‘in het echt’ volledig overeen met hetgeen op de website aangegeven was. Eerlijk gezegd was het zelfs beter!

De reis

Voor ons begint de vakantie wanneer we de deur achter ons dichttrekken. Eenmaal de Nederlandse grens over neemt het vakantiegevoel alleen maar toe.
Ondanks twee plaspauzes zijn we in een kleine drie uur bij het huisje. Het ligt in een rustige omgeving in Braibant, iets buiten Ciney. Mijn naamgenoot Philippe, de zeer vriendelijke Frans en Engels sprekende eigenaar, kwam later in de middag om de meterstanden op te nemen, het e.e.a. uit te leggen en om te kijken of alles naar wens was.

Braibant

De vakantiewoning

Zoals gezegd ligt de vakantiewoning iets buiten het plaatsje Ciney. Het ligt vrij eenzaam in een dal. De andere woningen liggen wat hoger aan de openbare weg. Ze grenzen met hun aflopende tuin aan het omheinde terrein. Er staan veel privacy gevende bomen en struiken rond het terrein.

Het terrein is groot. Zo groot dat je er met gemak een kleine wandeling kan maken. De honden konden er heerlijk los lopen. In het oog springen onmiddelijk de twee grote (vis)vijvers. Daar schijnen flinke karpers in te zitten. Wij zagen er regelmatig een boven water komen…..
Topic Travel hondvriendelijk vakantiehuis Verder staan er veel mooie bomen op het terrein waaronder een grote appelboom die op dat moment vol appels zat. Achter het huis, wat lager gelegen en door struiken aan het zicht onttrokken, loopt een klein riviertje. Kennelijk zit ook daar vis in want we zagen in het weekend een visser vliegvissen.

IMG_8748

Aan de overkant van dit riviertje ligt een braak liggend weiland midden in een bebost stuk. Daar staat een schuurtje en lopen wat schapen. Die hoor je eigenlijk niet. Ze reageerden niet eens op onze blaffende honden! Achter de bomen, aan de kant van de slaapkamers, loopt een spoorlijn. Een paar keer per uur komt er een trein langs. Wij hadden daar – als stadsmensen – gelukkig totaal geen last van. Geeft toch het gevoel dat je in de bewoonde wereld bent! Maar wil je absolute rust dan moet je een ander huisje zoeken. Ik wil het in ieder geval benoemen.

Van de huizen op het hogergelegen deel langs de weg komen soms wat geluiden (bijvoorbeeld een aanslaande hond en wat spelende kinderen). Maar wij hebben dat zeker niet als hinderlijk ervaren. Overdag is het heel stil.

Tegenover het huisje staat een houten schuur. Daar ligt ook een polyester bootje met peddels….. En voor wie wil schommelen; er staat een grote (meerpersoons) schommel in de tuin!
In het schuurtje bij de veranda staat een goede, nieuwe bbq. Het enige wat ontbrak was een parasol maar door de vele bomen is er altijd wel een schaduwrijk plekje in de tuin te vinden.

Topic Travel vakantiehuis met hond

De indeling van het (langgerekte) huisje is goed. Geen verdiepingen. Alle ruimtes liggen overzichtelijk naast elkaar. Afgezien van de drempel van van ongeveer 10 cm van de keuken naar de hal en van de slaapkamer naar de badkamer zijn er geen drempels of afstapjes. Het huis is volgens mij ook geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Voor een rolstoel zijn sommige deuren misschien te smal. Daar zou ik specifiek naar vragen.

Verder is het huisje van alle gemakken voorzien. Een moderne open keuken met voldoende kookgereedschap (zelfs een kaasschaaf!), bestek, borden, goede messen, bekers en pannen, een koelkast met vriezer, een vaatwasser, moderne oven, koffiezetapparaat, broodrooster en een keramische kookplaat. Dat laatste is wel even wennen wanneer je dat – zoals ik – niet gewend bent. IMG_20141003_082528Het kookeiland dient ook als een barretje. In de naastgelegen eetkamer staat een tafel met stoelen.

 

Foto 26-09-14 16 27 35In de woonkamer staat de (kabel)tv (NPO1 en 2, BRT1, Canvas, Euronews en verder vnl. Franstalige zenders), goed zittende banken en een lekkere open haard. Daar hebben wij veel, heel veel gebruik van gemaakt. Dit jaar, 2015, hebben we zelf extra hout meegenomen. Er staat overigens ook altijd een mand met droog haardhout in de hal. Buiten is meer hout te vinden.

IMG_2015-09-29 17:36:52
Overzicht kanalen 2015

 

Van de woonkamer loop je zo via de overdekte veranda (Zuid/West) de grote tuin, met waterval, in. Ook buiten een lekker zitje. Bij zonnig weer kan je in de zon zitten en bij regen lekker onder het afdak. Het afdak is van stalen buizen gemaakt. Jammergenoeg was ik mijn hangmat vergeten….. Wil je een lekkere stoel, waar je uren in kan zitten of liggen, dan zou ik die zelf meenemen.IMG_8826

Aan weerszijde van de badkamer liggen de twee slaapkamers. Beide met een goed liggend tweepersoons boxspringbed (volgens mij 1.60 breed, een met tweepersoons dekbed, de ander met twee eenpersoonsdekbedden) en een losstaande eenpersons slaapbank.Slaapkamer

Tussen de twee slaapkamers in ligt de badkamer met lekkere douche (goede volle – niet energiezuinige – straal, plank en lampje in de cabine, wasbak, toilet en een grote wandspiegel). Kortom: prima in orde! Hou er rekening mee dat de boiler niet super groot is. Ik schat 80 liter. Maar die warmt na gebruik wel direct weer op.

Een ander groot pluspunt van dit vakantiehuis is dat er goed en gratis WiFi is (de code krijg je van de verhuurder). Wij konden normaal Netflix films & series kijken. Ook buiten het huisje is het bereik goed. Zelfs onder de boom bij de schommel kon ik films kijken.

TIP
Installeer de gratis Opera VPN app op je iPhone/iPad en stel het land op NL in. Je kan dan alle Ziggo/KPN zenders die je thuis in NL hebt ook hier ontvangen. Wil je meer weten lees dan even mijn blog hierover.
Wanneer je een Miracast hebt kan je het beeld zelfs naar de tv binnen streamen.

Verder is er in de woning een radio/cd speler, een DVD-speler, zijn er veel tijdschriften en wat spellen aanwezig. Ook is er informatie over de omgeving in de vorm van folders en opmerkingen/aanbevelingen in het gastenboek.
Mocht je er nooit geweest zijn; Dinant en Namen/Namur zijn mooie en leuke steden die binnen een half uur te bereiken zijn. Echte aanraders zijn de citadel van Dinant en Namen. Verder is het gewoon leuk de verschillende dorpjes in de omgeving te bezoeken. Rond het huis zijn er genoeg wandel- en fietsmogelijkheden. Ik heb de L126 vanuit Ciney gefietst.
Over het algemeen is het in de omgeving erg rustig.

Hou er ook rekening mee dat alle stopcontacten van het Franse type E zijn.

Conclusie

Wat maakt dit vakantiehuis zo fijn? Eigenlijk is dat heel simpel; het is gewoon een heerlijk vakantiehuis. Een pareltje in de Ardennen. Het is comfortabel en ligt in een rustige en mooie omgeving waar toch genoeg te beleven is. Daar komt bij dat het niet te ver weg is en zijn honden er ook echt welkom.

We hebben er samen met de honden weer een heerlijke week gehad. Nu hadden wij de laatste keer het geluk dat het schitterend weer was. Maar ook bij minder weer is het een prima huis.
Het is ons zo goed bevallen dat we inmiddels voor dezelfde periode volgend jaar weer geboekt hebben. Inmiddels alweer voor de derde keer!

PS

Mocht je ergens in de struiken achter de schommel een rood rubberen ringetje vinden……. De honden zijn je zeer erkentelijk wanneer je dit binnen neer legt. Halen ze het volgend jaar op!

Foto’s

Na het kaartje van de omgeving wat foto’s van de vakantiewoning om je een indruk te geven.

Unknown

braibant

IMG_8678IMG_8714IMG_8718IMG_8721IMG_20141003_082615IMG_20141003_082544IMG_20141003_082410IMG_20141003_082343IMG_20141003_082258

 

https://youtu.be/ww5wsrMnAm4

 

IMG_2015-09-29 16:15:04
Het huisje met 1 v/d 2 visvijvers
Fietsen in de Ardennen
Fietsen in de omgeving
Ciney bier
Ciney, het biermerk dat gek genoeg niet afkomstig is uit het gelijknamige plaatsje.
Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.

Een reactie

  1. Jo
    2 februari 2015

    Het is inderdaad een fijn vakantiehuis. Ik hoop niet dat er nu meer mensen naartoe willen. Dan is het voor ons moeilijker boeken……
    Je verhaal klopt trouwens goed!

Reacties zijn gesloten.