Mijn ervaring met Amazon Prime (video)

Enkele weken geleden ben ik na een proefperiode lid geworden van Amazon Prime. Tijd om mijn ervaringen te delen.

Amazon

Veel mensen kennen Amazon als een Amerikaans bedrijf dat (online) boeken verkoopt. Gedrukte boeken maar ook e-boeken. En natuurlijk hun eigen Kindle e-reader. Daar zijn ze in het buitenland groot mee geworden.
Inmiddels verkoopt het bedrijf veel meer dan boeken. Het is een echt online warenhuis geworden. Van schoonheids- en gezondheidsproducten tot kleding, speelgoed en elektronica. In Amerika heeft Amazon het afgelopen jaar zelfs een grote supermarktketen met veel biologische producten overgenomen. Dus de ambities zijn groot.

De afgelopen jaren is Amazon bijna ongemerkt begonnen aan een internationale uitbreiding. In Azië timmeren ze al aardig aan de weg en ook bij ons in Europa zijn ze inmiddels steeds beter te vinden. Ook al doet het bedrijf daar op marketing gebied vrijwel geen moeite voor.
Toch komt deze internetreus ook onze kant op.
Net over de Duitse grens (Mönchengladbach) bouwt Amazon momenteel een enorm hypermodern distributiecentrum van waarvanuit ook de Nederlandse (en Belgische) klant bedient gaat worden.
Een specifiek op Nederland gerichte website is er nog niet. Maar op de Duitse pagina (www.amazon.de) heb je wel de mogelijkheid om voor Nederlands te kiezen. Je krijgt dan een Nederlandstalige website te zien.


Die website ziet er heel goed uit en werkt ook goed. Betalen gaat gewoon met iDeal. Eerlijk gezegd merk je niet dat je ‘in het buitenland’ winkelt.

Amazon verkoopt overigens naast nieuwe producten ook tweedehands spullen. Ik heb er inmiddels al een paar spotgoedkope DVD’s (ja ik speel er soms nog een af…) gekocht.

Amazon Prime

Wanneer je een abonnement op Amazon Prime neemt worden niet alleen al je aankopen waar het Prime vinkje bij staat gratis thuis bezorgd, je krijgt ook onbeperkt toegang tot Amazon Prime Video. En dat voor € 49 per jaar!
Het is zelfs mogelijk het 30 dagen gratis uit te proberen en aansluitend een maandabonnement te nemen (dat ook weer per maand opzegbaar is).

De eerste bestelling is geplaatst en heel netjes een dag later door PostNL thuis bezorgd. Kosteloos, ook bij kleine bedragen.

Wat mij op valt is dat sommige producten niet naar Nederland verzonden worden. Ook vallen niet alle artikelen onder het ‘prime’ abonnement. Gelukkig zijn de Prime producten er wel uit te filteren.

Prime Video

Afgelopen week was ik – net als velen – verkouden en heb ik goed gebruik gemaakt van het Prime Video aanbod.
Het leuke is dat je er met drie mensen tegelijk gebruik van kunt maken. Dus je abonnement is dus ook met vrienden, buren of familie te delen.
Amazon loopt op het gebied van films en series wel enorm achter op Netflix. Je zal er niet de laatste films vinden. Maar gelukkig toch nog wat recente (2017) films en series. Bovendien zijn ze, net als Netflix, ook met eigen producties begonnen. Een daarvan is The Grand Tour, de opvolger van Top Gear.
Het is ook mogelijk om series en films te downloaden en offline te kijken.
Een minpunt is dat (nog) lang niet alles Nederlands ondertiteld is. Andere talen zijn wel beschikbaar. Toch handig als je tijdens het kijken popcorn eet en het net even niet goed verstaat.
Wat bij Netflix niet mogelijk is kan bij Amazon Prime Video (nog) wel; door gebruik te maken van een VPN dienst bekijk je ook het totale aanbod.
Daarnaast werkt de zoekfunctie niet zo goed als bij Netflix. Ik kom met scrollen soms films tegen die er met zoeken niet uit kwamen….

Naast Video heeft het abonnement ook enkele andere voordelen zoals Twitch Prime voor game liefhebber en onbeperkte gratis foto opslagruimte met Amazon Photo. Daarnaast heb je voorrang bij Prime Day, het jaarlijkse shop evenement met grote kortingen. En dat alles voor iets meer dan 4 euro per maand.

Conclusie

Ik ben vooralsnog tevreden met mijn lidmaatschap; Voor nog geen 50 euro per jaar kan ik mijn (kleine) bestellingen gratis thuis laten bezorgen en kijk ik ook nog eens gratis Amazon Prime Video.

Ik vrees dat Amazon in de toekomst wel eens een geduchte concurrent voor “onze” Bol.com kan worden. Helemaal wanneer je bedenkt dat Amazon online inmiddels groter is dan ketens als H&M en de Media Markt. En dat zonder echt veel inspanning op marketing gebied….

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.