Nooit meer een lekke fietsband

Ik heb een fijne hybride fiets uit 2001. Niks bijzonders zou je zeggen. Dat klopt.
Wat de fiets bijzonder maakt is dat ik nog nooit een lekke band heb gehad.
De fiets heeft in de loop der jaren verschillende europese wegen getrotseerd, verhard en onverhard.
Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat ik niet dagelijks op deze fiets rij. Het is een mooi weer fiets. In het voorjaar komt hij van stal en in het najaar gaat hij weer in winterslaap.
Dat scheelt natuurlijk enorm.

Maar, hetzelfde verhaal gaat min of meer ook op voor mijn eenvoudige stadsfiets. Een goedkope fiets van een landelijke fietsketen die voor z’n doel prima is.
Ook die is uit bouwjaar 2001.
Wanneer ik mensen vertel dat de fiets inmiddels 16 jaar is geloven ze me niet. Weinig beschadigingen. In al die jaren is de fiets slechts één keer bij de fietsenmaker geweest voor een onderhoudsbeurt. Daarna heb ik het onderhoud altijd zelf gedaan. Zoveel stelt dat niet voor.
Toch heeft deze fiets veel meer te lijden gehad. Hij is enkele jaren als stationsfiets gebruikt (wel netjes in fietskluis) en wordt nog steeds frequent als stadsfiets gebruikt.
Op de kratdrager na is alles nog origineel.
Zo’n drager is trouwens niet alleen handig om spullen in te vervoeren maar ook om te opdringerige automobilisten (op rotondes) op afstand te houden wanneer ze weer eens geen voorrang willen verlenen. Zo’n metalen drager wil je niet tegen je auto hebben.

Op zich is ook dit niet echt bijzonder hoor ik je denken. Ook dat klopt.
Maar, heb jij wel eens een fietser gesproken die 16 jaar geen lekke band heeft gehad en slechts één keer nieuwe buitenbanden heeft gekocht omdat het profiel er af was? Op twee fietsen?
Vroeger had ik iedere maand wel een lekke band.
Mijn geheim? Slime. Een goedje dat in je binnenband zit en gaatjes vanzelf dicht. IDEAAL!

Ik heb het ooit in de Verenigde Staten gekocht waar MTB-ers die veel off-road reden en regelmatig met harde stekels en doorns te maken hadden het al gebruikten.
Toen ik mijn fiets(en) kocht heb ik dit gelijk in de binnenbanden gedaan.
Sindsdien hoef ik niet bang meer te zijn voor lekke banden. Die komen namelijk altijd op ongelegen momenten.

Ik moest hier even aan denken toen ik tijdens de vakantie een wielrenner langs de weg – natuurlijk in the middle of nowhere – te hulp schoot.
Slime heeft er waarschijnlijk een nieuwe klant bij….

Lekke fietsband

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.