Vakantie met de Paradiso

Dit jaar zijn we voor het eerst met onze nieuwe caravan op vakantie geweest. Nieuwe is misschien een groot woord want het is een tweedehandsje. Een occassionnetje.
En eigenlijk is het ook geen echte caravan.

De caravan waar we mee op pad zijn geweest is een Paradiso Beach Ideale. Een klapcaravan van Nederlandse bodem. De laatste die in 2002 – het jaar waarin het bedrijf uit Apeldoorn failliet ging – van de productieband is gekomen.
Sommige mensen noemen het een vouwwagen. Dat kan ook. Het heeft door de tentdoek wanden ook wel wat van een vouwwagen weg.
Toch noem ik het zelf een klapcaravan omdat in mijn beleving een vouwwagen wat meer van een tent heeft.

De Paradiso

De Paradiso heeft (in tegenstelling tot een vouwwagen) het onderstel en dak van een ‘gewone’ caravan. Het verschil met een standaard caravan is dat je het geheel in kunt klappen zodat je het formaat van een (flinke) aanhanger hebt. De Paradiso is met z’n 380 kilo ook een stuk lichter dan menig caravan.

Paradiso Ideale Beach caravan

Het in- en uit klappen gaat bijzonder snel. Niet voor niets wordt de Paradiso ook wel het “3 seconde wonder” genoemd.

Wanneer je het dak hebt ontgrendeld is het gemakkelijk door een persoon omhoog te duwen. Een beetje zoals de achterklep van een auto open gaat. Je opent eerst de voorkant en daarna de achterkant. Door de veren in het buizenframe merk je weinig van het zware dak.
Eenmaal omhoog is het een kwestie van de borgpennen er in en klaar is kees.
Het inklappen gaat in omgekeerde volgorde. Het mooie van dit systeem is dat de wanden automatisch naar binnen vallen. Je zou het dak in je eentje moeten kunnen inklappen maar dat is ons niet gelukt. Tenminste, wil je dat het tentdoek er echt helemaal mooi in zit en er niet een klein stukje uit steekt. Toch hebben wij – na wat oefenen – de caravan in 2-3 minuten helemaal netjes dicht zitten.
Ideaal om mee rond te trekken!
De Paradiso is voor ons een goed bed op wielen. Naast voldoende (lage) kastruimte zit er een tweepits gasstel, een koelkast van 37 liter en een afwasbakje in. Verder een zekeringskast, stopcontact en verlichting.
Wij hebben er geen voortent bij maar een driekwart luifel. Onze fietsen kunnen op de dissel mee.

Ervaring

Omdat de wanden van polyesterdoek zijn gemaakt is het geen caravan voor koude gebieden. Het is een echte mooi weer caravan. Voordeel van het stevige polyester doek is dat het sterk is en snel droogt. Daarnaast geeft het doek je toch een beetje het gevoel in een tent te zitten.

De klapcaravan heeft sowieso best wat voordelen ten opzichte van een gewone caravan. Veel auto’s mogen deze caravan trekken, de luchtweerstand is laag waardoor je de caravan niet echt voelt tijdens het rijden, tijdens het rijden kijk je er gewoon over heen en heb je geen extra spiegels nodig, je hoeft in Frankrijk geen tol te betalen en kunt de caravan thuis in de garage stallen (als je die hebt).
Geen nadelen?
Je kunt er onderweg niet makkelijk even in gaan zitten om bijvoorbeeld wat te eten en drinken of snel iets te pakken. Verder moet je voor het inklappen het keukenblokje naar beneden tillen. Iets wat overigens heel snel en makkelijk gaat.
Een ander nadeel is dat je geen grote dingen in de caravan mee kunt nemen. Die moeten (door de hoogte) in de auto mee. Wij hebben een flinke koelbox die ook kan vriezen. Die moet vanwege de afmeting in de auto mee.
Wat ons op viel is dat je de caravan redelijk waterpas moet plaatsen. Door het ontbreken van een stevige (wand) structuur komt het deurtje vrij snel klem te zitten. Bij een gewone caravan heb je daar minder last van.

Verder is de klapcaravan bijna hetzelfde in gebruik als een kleine 2/3 persoonscaravan. Alleen een stukje lichter.
Een groot verschil is dat de Paradiso op warme dagen van binnen koeler is. Met dank aan het polyester doek, het dakluik en de vele ventilatieroosters.

Overnachtingsplek op de terugweg Paradiso caravan
Overnachtingsplek op de terugweg

 

Biod Bambi

Wij hebben tot 2013 een super leuke oldtimer caravan uit 1967 gehad. Een BIOD Bambi. Bij veel mensen beter bekend als ‘het eitje’. Compleet origineel. Helaas hebben we die verkocht omdat het mijn mijn gezondheid indertijd zo slecht ging dat kamperen er niet meer in zat (spijt, spijt, nu het beter gaat…).
Biod (Beter Is Ons Devies) is ook een Nederlands product. Gebouwd in Oldenzaal. Een hele slimme en praktische caravan gemaakt van polyester. Deze caravan woog slechts 285 kilo!

BIOD Bambi uit 1967

Bij deze caravan betaalden we in Frankrijk wel tol en konden we de caravan thuis niet in de garage stallen.
De caravan was in zeer goede staat en helemaal origineel. Originele voortent, een losse luifel, bekleding oranje en bruine kastjes. Hoe retro wil je het hebben. Van binnen had de caravan een hoog Pipo gehalte.
Omdat deze caravan geen fietsendrager had namen we de fietsen in de caravan mee. Dat ging makkelijk.
We hebben altijd veel bekijks gehad. Niet alleen op campings maar ook onderweg zagen we regelmatig positieve duimpjes en lachende gezichten.
Ook verhalen gehoord van oudere kampeerders die vroeger ooit zo’n caravan hadden gehad.
Al moet ik zeggen dat we dit jaar met de Paradiso ook niet ongemerkt op campings stonden.
Toch had de Bambi voor ons een hoog knuffelgehalte.
Uiteindelijk is de caravan verkocht aan mensen uit het zuiden des lands die er met hun even oude Daf mee naar Old timer meetings gingen.

Biod bambi

Mooi weer vakanties

Omdat we tijdens vakanties de zon opzoeken leven we eigenlijk altijd buiten. Daarom voor ons geen grote caravan met (te) veel luxe. Een douche hebben we echt niet nodig. Een goed bed is eigenlijk voldoende. En een luifel.
Vóór de Biod Bambi gingen we met de tent op vakantie.
De luxe van een klein keukentje is voor ons al prima. Kamperen moet ook een beetje behelpen blijven (de iPad moet mee! ).
Voor we iets inpakken kijken we altijd eerst of we het echt nodig hebben.
Dat scheelt ook in gewicht. Ook al weegt de Paradiso 380 kilo, de caravan mag maximaal tot 750 beladen worden. Ik denk dat wij (heen) op ongeveer 150 kilo belading uitkomen.
We gebruiken nog steeds ons lichtgewicht bestek, borden & bekers uit de ‘tent-tijd’. Verder nemen we niet gek veel kleding mee. En bijna geen eten. Hooguit wat pasta voor de eerste dag.
We kopen op lokatie of onderweg altijd wat we nodig hebben.
Koken doen we buiten. Daarnaast gebruiken we toch graag onze kleine vertrouwde party grill. Wel wat duurder gas maar veel gezelliger. Tijdens de vakanties eten we toch niet iedere dag warm. We eten best vaak stokbrood met lekkere smeersels er op.
Omdat we toch stroom hebben gaat er ook een kleine waterkoker mee, luxe. Koffie zetten we – heel ouderwets – met zo’n houder op een thermoskan. Heerlijk!

 

Toekomst

Voorlopig gaan we met onze Paradiso op vakantie. Mochten we ooit een andere caravan kopen dan zal dat iets van min of meer hetzelfde formaat zijn. Maar dan met wat handige nieuwe snufjes. Zoals een serviceluik aan de buitenkant zodat je niet steeds het bed/de bank overhoop moet halen om iets uit de bagageruimte te pakken.
Modellen die wij leuk vinden zijn de T@b 320 en (vooral) de Kip Shelter. Maar soms denken we er ook wel eens over na om gewoon onze oude tunneltent te gebruiken. Back to the basics.
Wie weet, de tijd zal het uitwijzen.

 

Bambi caravan

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.

Een reactie

  1. Anne
    11 september 2017

    Leuk. Wij hebben zelf een Camp-let. Ook een vouwwagen. Ik ben wel wat langer bezig met opzetten en inpakken. Misschien is een tweedehands Paradiso ook wat voor ons (2 personen).

Reacties zijn gesloten.