Vakantiehuis in de Franse Vogezen

Turquestein – Blancrupt

turquestein bord

Bijna traditiegetrouw genoten we ook dit jaar weer van een korte septembervakantie. Ditmaal in de Franse Vogezen, een gebied waar we vaker zijn geweest en ons altijd blijft bekoren.

In de gids vinden we al snel een leuk huisje geschikt voor vier personen én één hond. Bij navraag blijkt dat twee honden ook welkom zijn.

Enkele weken voor vertrek ontvangen we de reisbescheiden. Zoals gewoonlijk zeer goed verzorgd. Inclusief een actuele kaart van Frankrijk en een gedetailleerde kaart van het departement. Verder een goede beschrijving van de reis en contactgegevens van de verhuurder.

De Reis

De reis per auto vanuit Nederland verloopt soepel. Via Antwerpen en Brussel gaan we, na de tank in Luxemburg vol te hebben gegooid, van de snelweg af. We kiezen ervoor de tolweg te mijden en binnendoor te reizen. Dit is slechts 3 km extra maar onze ervaring leert dat je meer van de omgeving ziet en aangezien we geen haast hebben lijkt het ons ook leuker.

De route gaat vanaf Luxemburg een stukje door Duitsland.

Eenmaal in Frankrijk valt ook het aantal rotondes gelukkig mee. Qua tijd maakt het weinig uit.

Voordeel van deze route is dat we zo’n beetje alle grote supermarkten tegen komen.

We stoppen even bij een Lidl en kopen wat versgebakken stokbrood, beleg en wijn voor de eerste avond.

Het huisje vinden was even wat lastig; de opgegeven gps coördinaten bleken niet te kloppen. We kwamen op een doodlopend weggetje bovenop een col uit. Niet ver van het huisje maar aan de verkeerde kant van de berg….

Dan maar de plaats in onze tom-tom zetten. Driekwartier later zijn we er gelukkig dan toch. De juiste GPS gegevens zijn hierboven vermeld.

Het huisje

Het is een leuk huisje, iets kleiner dan we dachten, met volledig en goed omheinde tuin.

De eigenaar had aangegeven rond zes uur langs te komen. De deur was niet op slot. Dit gaf ons mooi de gelegenheid op ons gemak de spullen uit te pakken en wat rond te kijken.

In de grote tuin staan meerdere (naald)bomen. Ook is er een open vuurhaard. In de achtertuin is voor kinderen een (te sluiten) zandbank gemaakt.

Achter het huisje staat (op voldoende afstand en buiten de omheining) nog een gite. Hier staat een auto met Frans kenteken. Gelukkig heeft ieder genoeg privacy.

Vanaf de op het zuiden gelegen veranda kijk je naar het buurhuisje en een schitterende berg met naaldbomen. Ook is er een klein riviertje. Via een poortje in de achtertuin kan je er naartoe lopen. Blijkt een aardig grasveld aan te grenzen waar je met mooi weer heerlijk kan vertoeven.

Verder is het lekker rustig. Ondanks de doorgaande weg waar het huisje aan de voorkant aan grenst.

Naast het huisje staat een leuk uitziend mini chaletje; de schuur. Hier staan wat tuinstoelen en barbecue.

De inrichting van het huisje zelf is goed. De omschrijving in de gids op internet klopt. Er zit zelfs een DVD met HDR in. TV is middels een schotel met aardig wat Franstalige kanalen (Eén Duits kanaal).

Helaas is er – zoals in veel huurhuisjes in Frankrijk – geen losse radio aanwezig. Die is wel digitaal via de schotel/TV te ontvangen. Ook hier voldoende zenders. Wij stemmen in Frankrijk altijd lekker af op radio Nostalgie.

De keuken is niet groot maar functioneel. Koken gaat elektrisch (3 pitten) en dat is even wennen als je dat zoals ik niet gewend bent…

Er is wel een tekort aan bergruimte voor de boodschappen.  Er zijn geen bovenkastjes in de keuken en de onderkasten staan al vol. De kasten in de woonkamer staan vol met borden, pannen en glazen. Het is wel weer zo dat het je aan niets ontbreekt!

De nette en zeer schone badkamer is ruim genoeg. Mooie nieuw ogende douchecabine met lekkere kraan en losse goede toilet. Verder een wasmachine en een 120L grote warmwater boiler. Boven de wasbak een stopcontact.

De open keuken gaat over in de eet-/woonkamer. Rechthoekige eettafel met vier stoelen, een groot dressoir met daarop de tv. Verder wat handige kastjes om wat op te zetten.

Het woonkamer gedeelte is niet groot. Hier staan twee eenvoudige maar lekker zittende stoelen en een heerlijke houtkachel. Geen open haard maar een metalen kachel met glazen deur. Voordeel hiervan is dat je wel veel warmte en sfeer hebt maar vrijwel geen rook.

Achter de kachel, onder de trap, staat een grote kist met haardhout.

In de naastliggende slaapkamer staat in de hoek een zeer goed tweepersoonsbed. Verder een stoel, een ladekast en een ruime kledingkast met hangers.

Via een smalle, steile maar stevige trap kom je boven waar twee eenpersoonsbedden, stoel en kast staan.

Het geheel ziet er zeer netjes en verzorgd uit. Het is – niet onbelangrijk – echt schoon. Geen spinnenrag of stof te bekennen!

In de woonkamer ligt een informatiemap en toeristische folders over de omgeving. Verder staan er wat (Nederlandse) boeken en enkele spelletjes. Dat kan handig zijn als het – zoals in ons geval – regent.

Verder zijn in alle ruimtes- ook de badkamer – elektrische kachels aangebracht. Zoals altijd is het handig/noodzakelijk om voor brede ronde stekkers een adapter mee te nemen. In dit huisje zitten enkele voor Nederlandse apparaten geschikte stopcontacten.

Het huisje is voorzien van thermopane glas waardoor het ook in koudere maanden goed warm te krijgen is.

Zoals afgesproken zijn de eigenaren er om zes uur. Twee zeer vriendelijke Fransen. Ze brengen een lekkere fles zelfgemaakte appelsap mee! We spreken – omdat ons Frans niet super goed is – wat Frans en Duits met ze. We krijgen informatie over het huisje en de omgeving.

Het huisje blijkt 30 jaar oud te zijn en is 10 jaar geleden door hen aangekocht. Zij hebben het volledig verbouwd.

De eigenaren vragen meerdere keren of alles naar wens is. We kunnen ze altijd telefonisch bereiken. Ze wonen in een naastgelegen dorp.

Omgeving

Schuin tegenover het huisje is de Marie te vinden. Naast het huisje een restaurant. Maar dat oogt niet echt gezellig. Dus laten we dit maar voor wat het is.

De afstand tussen de plaatsnaamborden, de eerste staat 10 meter van het huisje af, zal niet meer dan 150 meter zijn….

Helaas voor ons zijn de weerberichten voor de komende week ongunstig; de hele week regen en maxima van 15 -17 raden. Gelukkig hebben we een reisgids, een stapel (E-)boeken en wat films meegenomen…. Verder is er in de omgeving voldoende te zien en te doen. 

Op dinsdagmiddag komt de verhuurder nog drie grote zakken haardhout en wat kleinere aanmaakstokjes brengen; super!! We hadden zelf al gekeken naar hout omdat het woensdag op zou raken maar nog niet gekocht omdat we begrepen hadden dat er meer hout zou komen.

Winkels

Op 23 km (20 autominuten) zijn in Sarrebourg  alle grote winkels te vinden (ook een grote Carrefour, Lidl met vers gebakken brood en een Aldi) en benzinepompstations.

Op 27 km de andere kant op – richting Schirmack – zijn andere grote winkels te vinden (een grote Intermarche en Match) en benzinepompstations.

Terugreis

De terugreis zijn we wel via Nancy gegaan. Het blijkt inderdaad niet veel sneller!

Conclusie

Samenvattend; het is een leuk huisje, mooie lokatie, vriendelijke verhuurders en zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Gegevens huisje

Ligging:

Latitude: (N) 48.571673

Longitude: (E) 7.085567

Hoogte: 405 meter

Foto’s

Wat actuele foto’s van het huisje en de tuin die niet zo op de website van de verhuurder te vinden zijn maar wel een redelijk beeld geven van het geheel.keuken-2 Keuken

 

woonkamer-2 woonkamer verandaFranse Vogezen vakantiewoning met honden - tuin straat slkmr schuur-1riviertje-2riviertjekachelingang huisjehuis met groene luikenhuis en tuineetkamerbadkamer

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.